Підвищення мотивації та комунікативної спрямованості занять з німецької мови з використанням автентичних відеоматеріалів і сучасних положень нейродидактики

Автор(и)

  • Л. О. Федоренко Житомирський державний університет імені Івана Франка, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32589/im.v0i3.142587

Ключові слова:

нейродидактика, відеоматеріали, автентичність, креативність, мотивація, комунікативна спрямованість, німецька мова.

Анотація

У статті розглянуто сучасні принципи нейродидактики в аспекті ефективності вивчення іноземної мови у вищій школі з використанням автентичних відеоматеріалів. Виходячи з принципів нейродидактики та особливостей головного мозку людини, навчальний процес слід організовувати різноманітно, оптимально варіюючи складний теоретичний матеріал з практичними завданнями, ефективно залучати в навчальний процес усі органи чуття. Навчання має приносити задоволення та орієнтуватися на актуальні інтереси й потреби студентів. Об’єктом методично-дидактичного аналізу є короткометражний фільм «Dufte» («Запахи», 2001) німецького режисера Інго Распера. Предмет дослідження – мотивація студентів до вивчення німецької мови та підвищення комунікативної спрямованості занять за допомогою залучення автентичних відеоресурсів. Аналізується методична та дидактична доцільність використання відеоматеріалів на заняттях з іноземної мови: мотиваційно-стимулююча функція, компактність, легкість сприйняття, можливість реалізації диференційованого підходу до навчання. До безперечних переваг відеоматеріалів належать також автентичність, креативність та внесення різноманітності в навчальний процес.

Біографія автора

Л. О. Федоренко, Житомирський державний університет імені Івана Франка

кандидат філологічних наук, доцент, доцент кафедри германської філології та зарубіжної літератури

Посилання

Spitzer M. Lernen – Die Entdeckung des Selbstverständlichen / M. Spitzer // Ein Vortrag von Manfred Spitzer auf DVD. – 2006.

Spitzer M. Lernen – Gehirnforschung und die Schule des Lebens / M. Spitzer // Spektrum. – Heidelberg, 2009. – S. 36-77.

Spitzer M. Medizin für die Bildung – Ein Weg aus der Krise / M. Spitzer // Spektrum. – Heidelberg, 2010. – S. 45-87.

Ballweg S. Wie lernt man die Fremdsprache Deutsch? / S. Ballweg, S. Drumm S. u.a. – DLL 2. – München : Klett-Langenscheidt, 2013. – S. 56.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-09-24

Номер

Розділ

Наукові статті