Використання сервісів Web 2.0 і кооперативних проектів у навчанні німецької мови

Автор(и)

  • Л. О. Федоренко Житомирський державний університет імені Івана Франка, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32589/1817-8510.2019.1.157801

Ключові слова:

навчання німецької мови, Web 2.0, Etherpad, Padlet, Mindmap, Wordle, Podcast, Webquest, Voicethread, кооперативні проекти.

Анотація

У статті описано сервіси Web 2.0, висвітлено особливості їх використання на заняттях з німецької мови. Термін «Web 2.0» вживається для позначення інтерактивних і колаборативних ресурсів мережі інтернет, за допомогою яких користувач не лише пасивно споживає зміст ресурсу, а й виступає безпосереднім постачальником і користувачем інформації. Зокрема, проаналізовано особливості функціонування таких сервісів Web 2.0, як Etherpad, Padlet, Mindmap, Wordle, Podcast, Webquest, Voicethread. Виокремлено найважливіші ознаки цих сервісів: доступність, легкість використання, можливість комунікації та співпраці, у тому числі віддаленої, залучення «колективного розуму», можливість створення і зберігання інформації, візуалізації навчального змісту, створення умов для самоосвіти і саморозвитку учнів і студентів. У статті доводиться, що цілеспрямоване використання ресурсів Web 2.0 цілком відповідає сучасним принципам нейродидактики в аспекті ефективності освітнього процесу, а саме: сприяє підвищенню мотивації та інтенсифікації вивчення іноземної мови; надає заняттю інноваційних характеристик, комунікативно-діяльнісного спрямування, а також креативності, пізнавального та ігрового характеру; оптимізує роботу викладача, сприяє результативній самостійній і груповій роботі учнів і студентів; відповідає принципам «багатоканального навчання»; сприяє усуненню мовних та психологічних бар’єрів; супроводжується позитивними емоціями і показниками навчального успіху, що є передумовами мотивації та ефективної комунікації на заняттях з іноземної мови. Використання ресурсів Web 2.0 також відповідає принципу «learning by doing» («навчання через практичну діяльність»), відповідно до якого наш головний мозок функціонує у такий спосіб, що ми найкраще сприймаємо та запам’ятовуємо той інформаційний матеріал, який самі опрацьовуємо або виробляємо. У статті також розглянуто кооперативні навчальні проекти як засіб підвищення мотивації вивчення іноземної мови. До безперечних переваг таких проектів належать автентична комунікація іноземною мовою, налагодження зв’язків з носіями мовами тих, хто вивчає мову, міжкультурний обмін, цікава та актуальна для молоді тематика, індивідуальне планування часу для виконання завдань. 

Біографія автора

Л. О. Федоренко, Житомирський державний університет імені Івана Франка

кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології та зарубіжної літератури,

Посилання

О’Рейлі Т. Що таке Веб 2.0 / Т. О’Рейлі; перекл. В. Семенюка. – 2005 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://blogoreader.org.ua/wp-content/uploads/O- Reily-Web-2-0-Ukrainian.pdf.

Blogger [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://mimistclair.blogspot.com/2016/05/wortfeldererstellen-mit-wordlenet-von.html.

Mindmap [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.goconqr.com/de/examtime/blog/tag/mindmap.

Padlet [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://blogs.fu-berlin.de/ideenbar/tools/padlet.

Padlet : gemeinsam Posteinträge veröffentlichen [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ict-ideen.blogspot. com/2013/09/padlet-gemeinsam-posteintrage.html.

Thau J. Kreatives Chaos – Kollaborative Textbearbeitung in Echtzeit / J. Thau, M. Rüdiger [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.auge.de/usermagazin/internet/kreatives-chaos-kollaborative-textbearbeitung-echtzeit.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-02-25

Номер

Розділ

Наукові статті